Paella / Arroz

Dersom du har vært på sydentur i Spania, har du vel prøvd Paella? Denne spanske nasjonalretten kommer egentlig fra Valencia og betyr direkte oversatt stekepanne. (Vel, utlendinger anser Paellaen som en Spansk nasjonalrett, men Spanjolene selv ser den ofte som en regional rett fra Valencia.)

Jeg har også sett retten omtalt som Arroz. Arroz betyr ris, rett og slett, men brukes også om disse risbaserte rettene. Paella ser ut til å være en av flere arrozes, i alle fall på Spanske restauranter i Murcia-regionen.

Hvordan nå enn det er – dette er en veldig populær rett, og finnes i utallige varianter, så som:

  • Valenciansk Paella (paella valenciana)
  • Vegetar Paella (paella de verduras)
  • Sjømat Paella (paella de marisco)
  • Blandet Paella (paella mixta)

Med andre ord: du kan stappe akkurat hva du vil i paellaen din, og det er slettes ikke vanskelig! Og – du trenger heller ikke å ha en av disse spesial-paella pannene, du kan bruke vanlig stekepanne, eller jerngryte om du har det.

Det finnes egen paella- eller risotto-ris (calasparra eller bombaris er vanlig) å få kjøpt i enkelte butikker med stort vareutvalg. Selv bruker jeg grøtris. Cluet er at risen skal være rundkornet – som grøtrisen er.

Mange kvir seg også for å bruke safran, fordi det er så dyrt. Man kan bruke litt gurkemeie i stedet, sammen med andre krydder til smak. Man kan også bruke blekksprutblekk, og da blir arrozen sort og kan bli skikkelig stilig.

Da guttungen var yngre lagde jeg en barnevennlig sak med små kjøttboller og kyllingbryst, samt broccoli og paprika. Her forleden brukte jeg strimlet biff og tigerreker. Hva med chorizo? Blåskjell? Hele kyllinglår? Broccoli? Asparges? Kaninkjøtt? (man får bare være litt observant på koketidene på både proteinet og grønnsakene, asparges f.eks. legger jeg bare oppå de siste par minuttene før panna tas av varmen.) Det er kun fantasien som setter grenser – og kanskje budsjettet.

I grillsesongen lager jeg ofte en vegetar paella som et nydelig tilbehør til hva som enn måtte befinne seg på grillen. Paella de verduras går til både fisk, kjøtt og fugl!

Paella

Paella/Arroz

  • Porsjoner: 4-6
  • Vanskelighetsgrad: lett
  • Skiv ut

Nydelig Spansk risrett med uttallige variasjonsmuligheter.


Ingredienser

  • 2 kyllingbryst, i store terninger
  • 1 løk, grovhakket
  • ½ kinesisk hvitløk, finhakket
  • 100 gram chorizo, i skiver
  • 1 rød paprika, i båter
  • ½ broccoli, i små buketter
  • 1 boks mais
  • Ca 3 dl rundkornet ris
  • 1 ts paprikapulver
  • ¼ ts safran
  • 6 dl grønnsaks- eller kyllingbuljong
  • Salt og pepper til smak
  • Sitron, i båter

Fremgangsmåte

Stek kyllingen og chorizoen i et par minutter i paellapannen, stekepannen eller jerngryta. Ta så ut av panna og legg på en tallerken, mens du steker løk, paprika og hvitløk et par minutter. Ta dette av pannen, Ha et par ss med olje i pannen og fres safranen i et minutt, før du har risen i safranoljen. Hell over buljong og vann og rør godt, før du legger på lokk eller dekker med aluminiumsfolie og lar det trekke i 10-15 minutter (avhengig av hvilken ris du har valgt)ha så i løken og paprikaen og alle de andre grønnsakene, samt kyllingen og chorizoen og la det trekke under lokk i ytterligere 10 minutter. Dersom risen ser veldig våt ut, la det koke ferdig uten kokk/dekke slik at vannet fordamper mer. Smak til med salt og pepper. Server umiddelbart med godt brød og sitronbåter til.

 

Ett svar til “”

Legg igjen en kommentar